We zijn begonnen

Al anderhalf jaar ben ik (Marco) bezig met het plan om een aantal synode-reizen opnieuw te wandelen. Anderhalf jaar vergaderen, trainen en spulletjes verzamelen. Dan is 1 ½ jaar best lang, maar nu is het zover. Eindelijk. Gisteren zijn we naar Edinburgh gevlogen, de geboorteplaats van Walter Balcanquhall.

Domineeszoon

Walter Balcanquhall is rond 1586 geboren. Waarschijnlijk in Edinburgh, maar dat is ook niet zeker. Zijn vader was, net als hij, dominee. Hij vertegenwoordigde de Schotse kerk in Dordrecht. Balcanquhall was erg loyaal aan de Engelse koning en dit zal zeker hebben meegespeeld bij de keuze om hem naar de synode van Dordrecht te sturen.

400 km wandelen

Gisteren zijn Helene en ik in Edinburgh aangekomen. De eerste negen dagen loopt zij met mij mee. Halverwege sluiten Alex en Elisa aan om ook paar dagen mee te lopen. Zij lopen de laatste etappe’s van de National Scottish trail mee. Op de grens van Schotland met Engeland gaan zij naar huis en loop ik alleen verder. Ik loop de Pennine way tot aan Hadrians wall en via Hadrians wall loop ik naar Newcastle. Vanuit Newcastle ga ik met trein en boot naar de Maasvlakte en vanuit de Maasvlakte loop ik naar Dordrecht. Een kleine 400 kilometer wandelen. Gaaf, uitdagend maar ik zie er ook wel tegenop. Kan ik het wel, of nog belangrijker: Vind ik het nog wel leuk na drie weken regen, modder en kou?

Weinig bekend van Balcanquhall

Over Walter Balcanquhall is weinig bekend. Geen geboortecerficaat, geen geboortehuis en er bestaat zelfs geen afbeelding van de beste man. Ook is onduidelijk hoe hij naar Dordrecht is gereisd. Wel bestaan er enkele theologisch tractaten van zijn hand die voor mij oondoorgrondelijk zijn en me weinig vertellen over de persoon Walter. Daarom zoek ik naar plekken die hij eventueel kan hebben gezien. Denk aan oude gebouwen, een oude boom die 400 jaar geleden een jonge twijg was of eeuwoude paden die nog steeds in gebruik zijn.

Morgen begint de pelgrimstocht

Gisteren zijn we aangekomen. Het was fantastisch weer en we zijn Arthurs seat opgeklommen, een hele oude vulkaan met fantastisch uitzicht over de stad. Vandaag zoeken we in de stad naar oude gebouwen in de wijk waar kleine Walter is opgegroeid en morgen begint de eerste etappe van mijn pelgrimstocht.