The Saint Mary Well

Marco sluit zijn verblijf in Schotland en Engeland af op een wel hele bijzondere plek, The Saint Mary Well.

Pelgrimstreet

Een van de belangrijkste straten in Newcastle is de Pelgrimstreet. Bijna geen een Geordie (zo noem je een inwoner van Newcastle) weet dat deze straat zo heet omdat pelgrims over deze straat naar de Saint Mary Well liepen.

De Saint Mary Well wordt al in geschriften uit de 15e eeuw genoemd en was destijds een van de belangrijkste bedevaartsoorden in Engeland.

Is Balcanquhall er geweest?

We weten niet of Walter Balcanquhall, de Dordtse synode-ganger er is geweest. Maar we weten sowieso weinig van hem. We kunnen alleen maar aannames doen. Balcanquhall is waarschijnlijk via The Great Road North richting het zuiden gereisd. Deze weg is tegenwoordig de A1, de belangrijkste weg tussen Edinburgh en London en deze route gaat vlak langs the Saint Mary Well. Toen een belangrijke trekpleister voor reiziger. Balcanquhall was echter protestantse predikant en moest waarschijnlijk weinig hebben van heilige bronnen. Afgoderij in zijn ogen. Protestanten bezochten wel bedevaartsoorden maar dan was het meer uit een soort leedvermaak. Om te laten zien dat het allemaal onzin is.

Vergeten bedevaartsoord

The Saint Mary well ligt nu ingeklemd tussen de achtertuinen van een keurige buurt in een buitenwijk van Newcastle. Niemand weet nog hoe belangrijk deze plaats ooit was. Bijna niemand, want de plek wordt wel verzorgd. Een paar kleine mariabeeldjes, een stuk glas met de beeltenis van Jezus, een houten kruis en een flesje water uit Lourdes.

Mooie afsluiting

Een mooie plek om het Schots/Engelse gedeelte van mijn pelgrimstocht te eindigen. 330 kilometer gelopen in bijna drie weken. Ik was er drie kwartier en zag niemand, zoals ik een groot gedeelte van mijn reis niemand zag. Een mooi einde van dit hoofdstuk. Morgen gaan we verder wandelen in Nederland.