Pelgrimage naar Dordrecht

De column van Marco uit de Stem van Dordt van woensdag 7 november 2018:

Drie weken geleden vertrok ik lopend vanuit Edinburgh op pelgrimstocht naar Dordrecht. Als pelgrim, een echte. Nooit van mezelf verwacht dat ik nog eens pelgrim zou worden.

Even een paar stappen terug: 400 jaar geleden vond de Dordtse synode plaats. Een evenement met vertegenwoordigers uit de gehele Protestante wereld. De wereld was toen kleiner, maar het was absoluut een evenement van wereldformaat. Om hierbij stil te staan loop ik opnieuw de route van een van de deelnemers, de Schot Walter Ballcanquhall. Vanuit Edinburgh naar Dordrecht. Ik schrijf deze column vanuit Newcastle maar als u dit leest ben ik ondertussen overgevaren naar Nederland en zoek ik de weg naar Dordrecht in de Hoekse Waard.

Volgens Wikipedia, de bron van al onze kennis, is een pelgrimstocht “een reis naar een bedevaartsoord die een bijzondere betekenis heeft binnen een religie”.
Voor een pelgrimstocht moet er een koppeling bestaan tussen het einddoel en een religieus object wat zich daar bevindt . Een spirituele wandeling naar een plek zonder religieuze betekenis is geen pelgrimstocht, maar een gewone wandeling. De Synode van Dordrecht was een belangrijke religieuze gebeurtenis en heeft nog steeds invloed op een hoop mensen. Dus ja, een pelgrimstocht.

Ook hoeft er volgens Wikipedia geen koppeling te bestaan tussen de levensovertuiging van de pelgrim en de religie van het object waar je heen loopt. De moslim naar Lourdes, de Boeddhist naar Mekka en de atheïst naar Dordrecht. Het zijn allemaal pelgrimstochten.

Wikipedia is vaag als het gaat over het doel van een pelgrimstocht. Ze noemen “hogere waarheden, eer betuigen aan God en boetedoening”. Maar ook eenvoudigere doelen zoals “om de ervaring, om er geweest te zijn, of om andere mensen te ontmoeten” zijn goed genoeg om het een pelgrimsreis te noemen. Wikipedia zegt niets over de manier van reizen. Op deze manier is mijn vrouw ook een pelgrim als ze na het werk op de A16 in de file staat en denkt aan mijn stamppot andijvie en zoete aardappel. Dat is namelijk een hele ervaring.

Nog een week schat. Dan ben ik weer thuis en maak ik een lekker stamppotje voor je.

Meer weten over de pelgrimstocht van Marco en vijf anderen? Kijk op https://alsikmaarinDordt.com