Geen hochwasser in Breisig

Anita en Tosca volgen het spoor van Sebastián Beck die in 1618 met een heel gezelschap met de postkoets en per schip naar Dordt afreisde.

Dag 8: Rheinsteig – Breisig

St. Goar: De dag begonnen met facetimen met de medewandelaars. Marco is al op pad met blauwe muts op, goed humeur en stappen maar. We krijgen een gesprek over wat een wandelpelgrimeertocht met je doet want het verbaast me dat hij er zo nuchter over is. Alle wandeltochten die ik met Tosca gemaakt heb brengen me iets. Je raakt door de eentonigheid van de beweging en het langzaam aan je voorbijtrekkende landschap in een soort meditatieve staat. Er is niets mooiers dan een land te voet te ontdekken. Met Masja hebben we een lekker luchtig gesprek van de hak op de tak, later geef ik haar via Whatsapp nog wat filmtips. Yvo & Selwyn krijgen we niet te pakken. Die liggen te kleumen in hun tentje in de buurt van Canterbury.

Terug naar Duitsland-Breisig: Het is een koude herfstige dag, de restaurants en hotels aan de Rhein liggen er verlaten bij. Er staat een oud Tolhuis aan het begin van de Rheinboulevard. 1427 staat er in Gotische letters op geschreven. Het Tolhuisje staat nog fier overeind. Zeker drie meter hoog staan strepen met jaartallen ‘hochwasser‘. In 1568 was het goed mis en steeg het Rheinwater tot ongekende hoogte. Gelukkig voor ons heeft het de afgelopen weken nog geen spatje geregend.