Een pelgrimstocht

Al een paar keer is aan Marco de vraag gesteld of hij door deze reis tot diepere inzichten is gekomen. Ook wordt de tocht door sommigen een pelgrimage genoemd. In een tweetal blogposts gaat hij in op deze vragen. In deze blogpost legt hij uit dat een atheïst inderdaad een pelgrimstocht naar een religieuze plaats kan maken en in de tweede blogpost probeert hij een diepere betekenis te vinden.

Een pelgrimstocht. Wat is dat?

Wikipedia, de bron van al onze kennis, begint met het omschrijven van wat een pelgrimstocht is:
“Een bedevaart of pelgrimage is een reis naar een bedevaartsoord die een bijzondere betekenis heeft binnen een religie. Het kan zijn dat de plaats verbonden is met de stichter of een heilige van een religie, of op een andere manier een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van een religie. Ook kan het een plaats van een openbaring, een verlichting of een religieus bovennatuurlijk wonder zijn.”

Als ik deze omschrijving volg dan klopt het dat we op Pelgrimstocht zijn. De Dordtse synode heeft een belangrijke plaats in de geschiedenis van de gereformeerden en Remonstranten (in positieve en negatieve zin).
Voor een pelgrimstocht moet er een koppeling bestaan tussen het einddoel en een religie. Een spirituele wandeling naar een plek zonder religieuze betekenis is dus geen pelgrimstocht, maar een gewone wandeling.

Wat verder opvalt is dat voor een pelgrimstocht dus geen koppeling hoeft te bestaan tussen de religie van de loper en het religieuze einddoel. De reis van Boeddha naar de boom waar hij zichzelf verlichtte is geen pelgrimstocht omdat deze boom toen nog geen religieuze betekenis heeft, maar als ik, als niet-boeddhist naar de boom zou lopen dan is het wel een pelgrimstocht omdat Boeddha de boom een religieuze betekenis heeft gegeven.

Waarom op pelgrimstocht?

Tot u toe gaat het goed. We gaan verder met Wikipedia:
“Redenen voor het ondernemen van een bedevaart zijn om over een hogere waarheid, God of het leven na te denken; om het Heilige te “ervaren”, om een gunst (bv. genezing) te gaan vragen; respect te betuigen; om inspiratie te verkrijgen; om tot bezinning te komen of zelfs boete te doen voor misstappen (zonden); om een poosje afstand te nemen van een hectisch dagelijks bestaan; om ‘de ervaring’; ‘om er geweest te zijn’; of om andere mensen te ontmoeten.”

In bovenstaande alinea gaat het over de motieven van de pelgrim. Waarom doet hij dit? Hier staan diepere motieven tussen zoals ‘over een hogere waarheid nadenken’, maar ook ondiepe motieven zoals ‘om er geweest te zijn’. Eigenlijk alles. De enige voorwaarde is dat de loper een reden moet hebben. “Zomaar” is geen reden en dus ook geen pelgrimstocht.

Dus ja, ook aan deze voorwaarden voldoen we. Wij zijn op pelgrimstocht. Nooit verwacht dat ik mezelf ooit nog pelgrim zou mogen noemen maar Wikipedia keurt het goed.

Maar de definitie van Wikipedia is zo ruim dat mijn vrouw die op de A16 in de file staat na een dag werken en verlangt naar mijn stamppot zoete aardappel/andijvie ook op pelgrimstocht is. Mijn stamppotten zijn namelijk een hele ervaring.