Een diepere waarheid

Al een paar keer is aan Marco de vraag gesteld of hij door deze reis tot diepere inzichten is gekomen. Ook wordt de tocht door sommigen een pelgrimage genoemd. In een tweetal blogposts gaat hij in op deze vragen. In de vorige blogpost legde hij uit dat het inderdaad een pelgrimstocht is en in deze blogpost probeert hij de diepere betekenis te vinden.

Wat is dat? Een dieper inzicht of een hogere waarheid?

Een dieper inzicht insinueert dat er ook een ondiep inzicht is (of oppervlakkig) en met een hogere waarheid heb je ook een lagere waarheid. Is dit een waardeoordeel over wat jij waarheid noemt? Kennelijk zijn er meerdere lagen van inzicht/waarheid. Literatuur kan meerdere lagen hebben, dat begrijp ik. Zo bevat Moby Dick allerlei homoseksuele toespelingen die weinig met het verhaal van doen hebben (ik moet eerlijk toegeven dat ik dit pas zag toen het in het nawoord werd uitgelegd). Waarschijnlijk bedoelen ze meer spirituelere inzichten zoals ‘God was een vrouw’ en niet ‘een van de grootste verworvenheden van de Europese unie is dat we al 70 jaar geen oorlog hebben in Europa’.

Geen diepere inzichten

Rond langeafstandswandelen hangt een zweem van spiritualiteit. Door lang te lopen kom je in een bepaald concentratieniveau waardoor de diepere waarheden vanzelf naar binnen moeten gaan stromen. Maar tussen de regels door heeft u het al gelezen, voor mij geen diepere inzichten. Ik sta er niet voor open. Wel probeer ik me soms te concentreren op vragen waar het antwoord vinden enige tijd van me vraagt. Ik heb nu de tijd om een casus van verschillende kanten te bekijken. Maar geen levensvragen of spiritueel geneuzel. Zonde van mijn energie.