De Romeinen brachten de synode bij elkaar

Voor een succesvolle expansieve buitenlandse politiek is logistiek onontbeerlijk. Militaire eenheden moeten snel op plaats van bestemming zijn en frequent voorzien worden van eten, wapens en alles wat nodig is voor een goede oorlog. De Romeinen snapten dit en bouwden een netwerk van wegen door heel Europa. Veel van deze wegen bestaan nog steeds en de kans is groot dat onze Synode-gangers ook over deze wegen reisden.

Romeinse wegen bleven in gebruik

Na de instorting van het Romeinse rijk is meer dan duizend jaar lang nauwelijks iets gedaan aan wegenbouw in Europa. De Romeinse wegen bleven gewoon in gebruik maar werden zonder onderhoud steeds slechter. Een pleisterplaats langs de weg groeide uit tot een dorp en werd uiteindelijk een serieuze stad. De wegen verwerden langzaam tot sluippaadje.

Koetsnetwerk

Walter Balcanquhall reisde eerst naar London voor hij naar Dordrecht ging. Waarschijnlijk via The Great North Road. In 1618 begon het koetsnetwerk te ontstaan en om van Edinburgh naar London te reizen ging je via The Great North Road. Deze weg is van oorsprong een Romeinse weg.

The Great North Road

Ik heb deze route niet genomen omdat The Great North Road tegenwoordig de A1 is, misschien wel de belangrijkste snelweg van het Verenigd Koninkrijk. Behalve dat het geen pretje is om langs een snelweg te lopen zuigt een snelweg al het leven uit zijn omgeving.

Kaarsrecht door het landschap

Gedeelten van The Scottish National Trail en the Pennine Way gaan over The Deere street. Ooit een belangrijke verkeersader voor de Romeinse troepen tussen het noorden en zuiden van Engeland. Nu, na bijna 2000 jaar is het slechts een smal voetpad geworden. Het enige waardoor het pad zich onderscheid is dat het kaarsrecht door het landschap snijdt.

Eeuwenoude wandelpaden

De meeste paden waarover ik wandel bestonden al in de 17e eeuw. Het waren Romeinse wegen, of paden die dorpen met elkaar verbonden. Heeft Balcanquhall over deze wegen gereisd om in Dordrecht te komen? Waarschijnlijk niet. Waarschijnlijk reisde hij via de A1. Maar deze razende snelweg laat weinig over van geschiedenis, cultuur en fantasie.

Ik vraag me af of Walter Balcanquhall zich bewust was van de invloed van de Romeinen op het leven in de 17e eeuw.